Η επιλογή του πώματος σχετικά με την κατηγορία, την ποιότητά, τη διάμετρό και το μήκος του πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Χρησιμοποιούνται εντός 3 – 4 μηνών από την ημερομηνία παραγωγής. Μετά την παρέλευση 6 μηνών, συστήνεται έλεγχος και πιθανώς επανεκατεργασία.
Αποθηκεύονται σε καθαρό εσωτερικό χώρο, σχετικά αεριζόμενο, απαλλαγμένο από οσμές, μούχλα κ.λ.π., μακριά από άμεσο ηλιακό ή τεχνητό φως, εστίες θερμότητας, χρώματα, πετρελαιοειδή, προϊόντα με χλώριο και ανισόλη / γλυκάνισο.
Η ιδανική θερμοκρασία φύλαξης είναι 12ο – 25ο C.
Φυλάσσονται στη συσκευασία τους, σε αεροστεγώς κλειστές σακούλες και οι σακούλες μέσα στα χαρτοκιβώτια.
Γίνεται πάντοτε πριν την έναρξη των εμφιαλώσεων
Οι σιαγόνες πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.
Να μη τραυματίζουν και να μη χαράζουν το φελλό.
Η προτεινόμενη συμπίεση των σιαγόνων είναι ~ 15,8 mm υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Ρυθμίζουμε σωστά το γεμιστικό μηχάνημα, ρυθμίζοντας και τη στάθμη του κρασιού.
Πλύσιμο και καθάρισμα της εμφιαλωτικής μηχανής μετά από κάθε εμφιάλωση και καλό καθάρισμα πριν από κάθε νέα φάση εμφιάλωσης. Επίσης, σύντομοι καθαρισμοί κατά τη διάρκεια των εμφιαλώσεων.
Η καταλληλότητα, η συμβατότητα με το πώμα και η καθαριότητα της φιάλης, παίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η θερμοκρασία κατά την εμφιάλωση πρέπει να είναι: περίπου 12οC – 22οC
Το κενό διάστημα μεταξύ φελλού και κρασιού, ανάλογα με τη θερμοκρασία του κρασιού και του περιβάλλοντος χώρου, πρέπει να είναι από 20mm έως 25mm.
Τα πώματα που περισσεύουν τα ξανακλείνουμε αεροστεγώς στη σακούλα τους.
Όσα τυχόν παλιά πώματα περίσσεψαν στην εμφιαλωτική από προηγούμενη εμφιάλωση, είναι πιθανώς μολυσμένα και πρέπει να απαξιωθούν.
Μετά την εμφιάλωση οι φιάλες πρέπει να παραμένουν σε όρθια θέση για 24 – 48 ώρες
Εσωτερική πίεση στον κενό χώρο μεταξύ κρασιού και πώματος 24 ώρες μετά την εμφιάλωση:
- 0,3 bar έως + 0,3 bar στους 20ο C για «ήσυχο» κρασί.
(Η πιο πρόσφατη επίσημη εκδοχή είναι -0,2 bar έως +0,1 bar)
Είναι πολύ σημαντική η παροχή όλων των πληροφοριών και η συνεργασία με τον προμηθευτή των πωμάτων, ώστε να αποφύγουμε αστοχίες και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
08:00 - 16:00